Toate firele sus!

fire naturale Firele naturale au adus intotdeauna gratie, confort si caldura. De la matasea naturala descoperita de o printesa chinezoaica, pana la lana care s-a folosit inca din anii 6000 I.Hr in Iran. Pe langa culori ce amintesc de curcubee tomnatice, ceea ce este cu adevarat special si remarcabil la piesele din colectia Modissima este textura firelor din care sunt confectionate.

Cum e pe la noi

Alina Gerbig, creatoarea colectiei incearca sa pastreze cat mai mult in compozitia accesoriilor si a pieselor vestimentare fire naturale precum lana de miel sau alpaca, matase naturala, mohair, casmir sau bumbac iar ghemele sunt din colectii de designeri de fire britanici precum Debbie Bliss si Louisa Harding, care de asemenea folosesc fire naturale, uneori in combinatie de proportie mica cu anumite fire sintetice care uneori sa creeze un efect glamour (fire metalice aurii sau argintii), elvetienii de la Schulana ale caror fire sunt groase, calduroase si dau impresia de belsug si abundenta textila, iar Noro care, este un designer japonez impresioneaza prin asocierea de culori invartite pe un singur fir, astfel tricotatul, pe langa traditie, hobby drag sau exercitiu de relaxare devine si placere vizuala.

Ce ne spune drumul catre matase

Chiar daca am sa va spun cate ceva despre fiecare fibra naturala in parte, am ales sa incep cu matasea pentru ca o vad ca fiind nobila. Era purtata la curtile imparatilor japonezi pentru a exprima bogatia si extravaganta statutului si stilului de viata. Legenda spune foarte frumos ca matasea s-a nascut intr-o ceasca de ceai si suna cam asa. Prinţesa chinezoaica Leizu avea 14 ani cand a scapat în ceasca sa de ceai un cocon de matase. Pentru a-l scoate, tânăra a început să desfacă firul de pe gogoasa de matase si astfel i-a venit ideea să-l ţeasă. Acel moment a reprezentat pentru chinezi momentul cand au descoperit ritmul de viaţă al viermelui de mătase şi, pentru 3.000 de ani, au fost singurii păstrători ai acestui secret.

Stralucirea matasii este data de structura triunghiulara a fibrei care permite hainelor sa reflecte lumina din diferite unghiuri. Matasea a devenit intr-un timp foarte scurt faimoasa datorita texturii si luciului si s-a extins treptat in toata lumea. Datorita faimei acesteia si exportului mare de matase, calea comerciala care leaga China, Japonia si India de Europa s-a numit Drumul Matasii.

Structura

Matasea are o textura fina si moale, fara a fi alunecoasa, precum fibrele textile sintetice si este una dintre cele mai rezistente fibre naturale si asta ii confera pretiozitate si ea la randul ei ofera calitate pielii.
Stralucirea matasii este data de structura triunghiulara a fibrei care permite hainelor sa reflecte lumina din diferite unghiuri, producand reflexe de culoare variate.

Matasea este si a fost de-a lungul timpului faimoasa datorita texturii si luciului si s-a extins treptat in toata lumea. Datorita faimei acesteia si exportului mare de matase, calea comerciala care leaga China, Japonia si India de Europa s-a numit Drumul Matasii.

Matasea are o textura fina si moale, fara a fi alunecoasa, precum fibrele textile sintetice si este una dintre cele mai rezistente fibre naturale si este vedeta colectiilor multor designeri, precum si a colectiei Modissima, regasindu-se in firele Noro Silk Garden, Noro Silk Garden Chunky, Noro Daria Multi, Debbie Bliss Angel.